19 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2013!

Emlak vergisi 2013!

Bir gayrimenkulünüz var ancak, emlak vergisinden muaf tutulup tutulmadığınızı bilmiyorsanız; yahut vergi yükümlüsü iseniz ve de ne kadar vergi ödeyeceğinizi bilmiyorsanız sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...



Emlak vergisi 2013!

Emlak vergisi gayrimenkul sahibi olup; devlet tarafından vergi yükümlüsü olarak belirlenen özelliklere sahip kimseler tarafından ödeniyor. Emlak vergisi 2013 bilgilerine göre emlak vergisi muafiyetleri ve emlak vergisi yükümlülükleri şu şekilde sıralanıyor.


Emlak vergisi yükümlülükleri

- Birden fazla dairesi olanlar

- Birden fazla daire hissesine sahip olanlar,

- 200 metrekareden küçük kışlığının yanında bir de yazlık evi olanlar

- Emekli aylığı dışında geliri olanlar; çalışanlar,

- Kira geliri ve faiz geliri gibi başka geliri olanlar.


Emlak vergisi muafiyetleri

Emlak vergisinden muaf olabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen bir konutun olması koşulu aranıyor. Büyüklüğü 200 metrekareyi geçmeyen konuta sahip olmak kaydı ile;

- Yazlık eve sahip olmayan kimseler,

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olan kimseler,

- Emekli kimseler,

- Hiçbir geliri olmayan kimseler,

- Şehit yakınları olanlar,

- Dul ve yetim kimseler,

- Gaziler.


Emlak vergisi oranları

Meskenlerde Binde 1

Diğer Binalarda Binde 2

Arazilerde Binde 1

Arsalarda Binde 3


Bu oranlar 01.01.2002 tarihinden geçerli olmak üzere, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde %100 artırımlı uygulandığından, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin 2002 yılı ve sonraki dönemlere ait Emlak Vergisi Oranları şu şekilde hesaplanıyor.


Meskenlerde Binde 2

Diğer Binalarda Binde 4

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6


Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergileri, emlağın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Eğer söz konusu gayrimenkul şehir dışında ise vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi ödeme tarihleri

2013 yılı için 1. taksit döneminin son günü 31 Mayıs 2013'tü. Emlak verisi 2. taksitleri ise 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön