26 / 04 / 2024

Emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?

Emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinde Kanun kapsamında meskenler için birtakım vergi muafiyetlikleri uygulanıyor. Bu uygulamalardan biri olan emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?



Emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinde 2015 yılı için 2. taksit ödemeleri devam ediyor. Ödemeler 30 Kasım 2015 tarihi itibariyle sona eriyor. Bu tarihten sonra yapılacak ödemelere vergi cezası uygulanıyor.


Kanun kapsamında meskenler için birtakım vergi muafiyetlikleri uygulanıyor. Bu uygulamalardan biri "tek mesken muafiyeti" olarak karşımıza çıkıyor.


Kanunen 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Ayrıca muafiyetten habersiz bir şekilde ödeme yapan kimseler 5 yıllık vergi ödemelerinin iadesi için de talepte bulunabiliyor.


Peki, emlak vergisi geçici muafiyeti olan emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir? Emlak vergisi 5 yıllık muafiyetinden kimler faydalanabilir?


Emlak vergisi 5 yıllık muafiyet, yeni inşa edilen binalardaki meskenler için söz konusu oluyor. Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. 


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


20 soruda emlak vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön