29 / 03 / 2024

Emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?

Emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?

Emlak vergisi mükellefleri, borcunun ilk taksitini Mart ayından Mayıs ayının sonuna kadar ödeyebiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Peki, emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?



Emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?

Taşınmaz mal sahipleri senede iki dönem içerisinde emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Vergi mükellefleri, borcunun ilk taksitini Mart ayından Mayıs ayının sonuna kadar ödeyebiliyor. 


İsteyenler bu tarih içerisinde vergi borcunun tamamını da verebiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?


Emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?

Emlak vergisinin 2. taksit ödemesi 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Ancak 30 Kasım'ın haftasonuna geldiği dönemlerde vergi ödemesi 1 Aralık tarihine sarkabiliyor. Ancak 2015 yılı takvimine göre emlak vergisi 2. taksit dönemi 30 Kasım 2015 tarihinde Pazartesi günü sona erecek.


30 Kasım'dan sonra yapılan ödemeler için gecikme faizi alınıyor. Mükellefler ödemelerini 1 gün bile geç yapsalar aylık vergi cezası ödemek zorunda oluyor. 


Taksit ödemesinin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” ödeniyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden; türüne göre belirlenen emlak vergisi oranı ile hesaplanıyor. 


Emlak vergisi oranları:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Emlak vergisi 2. taksitini ne kadar ödeyeceğim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön