20 / 04 / 2024

Emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir?

Emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir?

Emlak vergisi, tüm gayrimenkuller için senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi taksit ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Peki, emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir? İşte yanıtı..



Emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir?

Emlak vergisi, tüm gayrimenkuller için senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde bu vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi taksit ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Peki, emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir?


Emlak vergisi borcunu belediyeye ödemek için mükellefin vergi döneminde kimlik belgesi ile birlikta belediyenin vergi tahsilat veznelerine müracaat etmesi gerekiyor.


Emlak vergisi ödemelerinde diğer bir seçenek ise internetten ödeme olarak karşımıza çıkıyor. “E-belediye” sistemi ile emlak vergisi online olarak yapılabiliyor.  


Ayrıca, emlak vergisi mükellef numarası ile PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesaplarına vergi ödemesi yapılabiliyor.  



Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön