18 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyanname verme dönemi!

Emlak vergisi beyanname verme dönemi!

Taşınmaz mal sahiplerinin ödemeleri gereken vergi arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi her sene belediyeye ödeniyor. Peki, vergi için ne zaman beyan verilir? İşte emlak vergisi beyanname verme dönemi...



Emlak vergisi beyanname verme dönemi!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemeleri gereken vergiler arasında emlak vergisi bulunuyor. 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince ödenmesi gereken emlak vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi beyannameleri, yalnız gayrimenkulün ediniminin gerçekleştiği sene veriliyor. Vergide her sene beyanname verme gibi bir zorunluluk bulunmuyor.


Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Ödenecek vergi miktarı taşınmaz malın türüne, değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre değişkenlik gösteriyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Peki, emlak vergisi için beyanname ne zaman verilir? Emlak vergisi beyanname verme dönemi şu şekilde açıklanıyor;


Vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekir. 



Emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön