27 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi için son 3 ay!

Emlak vergisi beyannamesi için son 3 ay!

Emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor. Ancak sene sonuna kadar belediyeye emlak vergisi beyanının verilmesi gerekiyor. Buna göre, emlak vergisi beyannamesi için son 3 ay bulunuyor..



Emlak vergisi beyannamesi için son 3 ay!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor. Ancak sene sonuna kadar belediyeye emlak vergisi beyanının verilmesi gerekiyor.


Vergide vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Buna göre, 2015 yılında satın alınan gayrimenkullerin emlak vergisi beyannamesi için son 3 ay bulunuyor.


Emlak vergisi beyanı için gerekli bilgiler:

- Tapu Veya Tapular

- Tapu fotokopisi

- Nüfus Bilgileri

- Arsa ve Arazinin Metrekare Birim Değerleri

- İnşaatın Birim Metrekare Maliyeti( İlgili Belediyeden Öğrenilir.

- Binanın Dıştan Dışa Yüz Ölçümü

- Bina Arsa Alanı Ve Dairenin Arsa Payında Dolayı Metrekaresi

- İnşaatın Türü ,sınıfı (lüks,1,2,3,sınıfı gibi), binanın yaşı kalorifer ya da asansör olup olmadığı, hisseli ya da tam oluşu.


Tapu emlak vergisi beyannamesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön