18 / 04 / 2024

Emlak vergisi cezası hesaplama!

Emlak vergisi cezası hesaplama!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken, arsa, arazi ve işyerleri için vergi ödenmesi gerekiyor. Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, emlak vergisi cezası nasıl hesaplanır?



Emlak vergisi cezası hesaplama!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken, arsa, arazi ve işyerleri için vergi ödenmesi gerekiyor. Vergi ödemeleri, her sene iki taksit halinde taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.  


Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi oranları yüzde 100 artırımlı olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları..

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, emlak vergisi cezası nasıl hesaplanır? Emlak vergisi cezası ne kadar?


Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.



Ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön