29 / 03 / 2024

Emlak vergisi fiyatları 2015!

Emlak vergisi fiyatları 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mal sahipleri her sene belediyeye emlak vergisi ödüyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve kayıtlı değerine göre hesaplanıyor. Peki, emlak vergisi fiyatları 2015 ne kadar?



Emlak vergisi fiyatları 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mal sahipleri her sene belediyeye emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Emlak vergisi sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


İlk taksitlerin Mart, Nisan ve Mayıs ayları içerisinde ödendiği emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre, 2015 yılı vergi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor.


Bu süre içerisinde gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri gerekiyor. Aksi halde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme zammı uygulanıyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve kayıtlı değerine göre hesaplanıyor. Peki, emlak vergisi fiyatları 2015 ne kadar? Emlak vergisi oranları nelerdir?


Emlak vergisi oranları 2015

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri ile yukarıdaki oranların hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi hesaplama örneği şu şekilde;


Büyükşehirde bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Emlak vergisi: 300 TL

Emlak vergisi 1. taksiti: 150 TL

Emlak vergisi 2. taksiti: 150 TL


Büyükşehirde olmayan bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 1

Emlak vergisi: 150 TL

Emlak vergisi 1. taksiti: 75 TL

Emlak vergisi 2. taksiti: 75 TL


Emlak vergisi Aralık ayında ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön