25 / 04 / 2024

Emlak vergisi geç beyan cezası 2015!

Emlak vergisi geç beyan cezası 2015!

Taşınmaz mal satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Ancak o sene içinde belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor. Peki, verilmezse ne olur? Emlak vergisi geç beyan cezası 2015 nedir?



Emlak vergisi geç beyan cezası 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken, arsa, arazi ve işyerleri için vergi ödenmesi gerekiyor. Vergi ödemeleri, her sene iki taksit halinde taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.  


Taşınmaz mal satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Ancak o sene içinde belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.


Örneğin, 2015 yılında bir taşınmaz mal satın aldığınızı düşünelim. Bu durumda 31 Aralık 2015 tarihine kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisinin geç verilmesi halinde beyan cezası kesiliyor. Peki, emlak vergisi geç beyan cezası 2015 nedir?


Emlak vergisi bildiriminin süresi içinde yapılmaması öncelikle ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini gerektiriyor. Bildirimin süresinde yapılmaması vergi ziyaına neden olmuşsa, vergi ziyaı cezası da kesilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi bildiriminde bulunmayanlar, Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre, cezalarını ödemek için bir dilekçe ile başvuru yapabiliyor.


Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme 

Madde 376 – (Değişik : 22/7/1998 - 4369/17 md.) 

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden artakalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse: 

 

1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, 

 

2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının üçte biri;  İndirilir. 

 

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz. 


Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır. 


Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Emlak vergisinde dikkat edilecekler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön