26 / 04 / 2024

Emlak vergisi gecikme cezası 2014!

Emlak vergisi gecikme cezası 2014!

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve bulunduğu belediyeye göre farklılık gösteriyor. Vergi borcunun ödenmemesi halinde malik, cezaya maruz kalıyor. İşte emlak vergisi gecikme cezası 2014...



Emlak vergisi gecikme cezası 2014!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallardan alınıyor. Ödenecek vergi bedeli, taşınmazın türüne ve bulunduğu belediyeye göre farklılık gösteriyor.


Büyükşehir olan illerde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Örnek hesaplama:

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan ve rayiç bedeli 100 bin TL olan mesken için ödenecek emlak vergisi 200 TL iken; aynı değere sahip meskenin büyükşehir olmayan ilde yer alması halinde ödenecek vergi bedeli 100 TL'dir. Bu bedelin ödenmemesi halinde emlak vergisi cezası kesiliyor.


Emlak vergisi gecikme cezası 2014..

Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Eski emlak vergisi borcunu kim öder?


Geri Dön