25 / 04 / 2024

Emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015!

Emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Verginin zamanında ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. İşte emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015..



Emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Kanunen Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Emlak vergisi borcu taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı illerde yer alan taşınmazların vergi ödemesi ise PTT havalesi ile gerçekleşebiliyor. Ayrıca "e-belediye" sistemini kullanan belediyelere internetten de ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Büyükşehir belediyelerinde bu oranlar yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ödemelerinde gecikme yaşanması halinde her ay için belli bir gecikme zammı uygulanıyor. Peki, emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015 nedir?


Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.



Vergi takvimi Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön