28 / 03 / 2024

Emlak vergisi geri iade edilir mi?

Emlak vergisi geri iade edilir mi?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel her taşınmazın türüne göre farklı hesaplanıyor. Peki, haksız yere alınan emlak vergisi geri iade edilir mi? Nasıl iade edilir?



Emlak vergisi geri iade edilir mi?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel her taşınmazın türüne göre farklı hesaplanıyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi hesabı yüzde 100 zamlı olarak yapılıyor.


Ancak kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor veya muafiyet hakkı varken vergi ödeyebiliyor.


Kanunen meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip ev sahipleri geliri olmamaları halinde vergi ödemelerinden muaf oluyor. Ancak koşulları taşıyan ev sahiplerinin belediyeye müracaat ederek muaf olmak istediklerini bildirmeleri gerekiyor.


Kimi zaman muafiyetten habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi tahsil edilebiliyor.


Peki, haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi? Emlak vergisi iadesi için ne yapılır?


14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerekiyor.

 

Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi idaleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Belediyenin bu iadeyi yapmaması halinde emlak vergisi iadesi için dava açılabiliyor.



Emlak vergisi ödemeleri yarın başlayacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön