24 / 04 / 2024

Emlak vergisi hangi dönemlerde ödeniyor?

Emlak vergisi hangi dönemlerde ödeniyor?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm mesken, işyeri, arsa ve araziler için iki taksitte ödeniyor. Peki, emlak vergisi hangi dönemlerde ödeniyor?



Emlak vergisi hangi dönemlerde ödeniyor?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor.


Vergi, mükellefiyet boyunca her sene ödeniyor. Emlak vergisinin mükellefi de, taşınmazın sahibi oluyor. Vergi ödemelerinden taşınmazın sahibi kimse o mükellef oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek vergi, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. 


Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. Peki, emlak vergisi hangi dönemlerde ödeniyor?


Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


2014 yılı vergi takvimi gereğince emlak vergisi 2. taksitinin son günü 1 Aralık 2014 olarak tespit ediliyor.



2014 yılı Emlak vergisi yeniden değerleme oranı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön