19 / 04 / 2024

Emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?

Emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?

Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyeri sahipleri tarafından yılın belli dönemlerinde belli oranlarda ödeniyor. Peki, ödenecek vergi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?



Emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?

Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyeri sahipleri tarafından yılın belli dönemlerinde belli oranlarda ödeniyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. İsteyenler ilk taksit döneminde tüm borcu ödeyebiliyor.


Peki, ödenecek vergi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?


Emlak vergi hesabı..

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arazi vergisinin oranı binde bir , arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Örnek emlak vergisi hesaplama..

Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde değeri 150 bin TL'lik bir evin emlak vergisi şu şekilde hesaplanıyor:


Evin değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Ödenecek emlak vergisi: 300 TL


Emlak vergi borcu,taşınmaz malın bağlı olduğu belediyelerin tahsilat veznelerine yatırılıyor. Ancak taşınmaz malın başka ilde olması halinde vergi belediyeden PTT ile veya bankaların hesap numaralarına yatırılabiliyor.



Emlak vergisi vergi affı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön