19 / 04 / 2024

Emlak vergisi hesaplama hakkındaki tüm cevaplar!

Emlak vergisi hesaplama hakkındaki tüm cevaplar!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre vergi mükellefi olan kimseler her sene, yılın belli dönemlerinde vergi ödemesi yapıyor. Peki, emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi hesaplama hakkındaki tüm cevaplar...



Emlak vergisi hesaplama hakkındaki tüm cevaplar!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre vergi mükellefi olan kimseler her sene, yılın belli dönemlerinde vergi ödemesi yapıyor. Vergi ödemeleri iki eşit taksit halinde yapılabiliyor.


Peki, bir evi olan ne kadar emlak vergisi öder? Bir evi olan emlak vergisinden muaf olabilir mi? Bir evin yanı sıra arsası da olan kimselerin muafiyet durumu ne olur? Dükkanlar için ne kadar vergi ödenir? Büyükşehirdeki taşınmazların vergi hesaplaması nasıl yapılır?


Emlak vergisi hesaplama hakkındaki cevaplar..

* Emlak vergisi için ödenen bedel taşınmazın değeri ile ve türüne göre tespit edilen oranların hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları:


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


* Emlak vergisi mesken muafiyetinden 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip, geliri olmayan kimseler faydalanabiliyor. İşsiz, ev hanımı, engelli, dul ve yetim ile, gazi ve emekliler muafiyet için belediyeye müracaat edebiliyor.


Tek meskenin yanı sıra bir başka taşınmaza sahip olunması muafiyetten yararlanmaya engel teşkil etmiyor. Ancak, muafiyet yalnız tek mesken için uygulanıyor. Mevcuttaki diğer arsa, arazi ya da dükkan için emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön