25 / 04 / 2024

Emlak vergisi için son 3 gün!

Emlak vergisi için son 3 gün!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından bağlı olunan belediyeye ödenen vergiler arasında yer alıyor. 2. taksit ödemeleri 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecek emlak vergisi için son 3 gün bulunuyor...



Emlak vergisi için son 3 gün!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından bağlı olunan belediyeye ödenen vergiler arasında yer alıyor. Her sene ödenmesi gereken bu vergi yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Vergiyi iki taksitle ödemek isteyenler ilk taksit borcunu Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödedi. Verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecek emlak vergisi için son 3 gün bulunuyor.


Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisinde ödenen bedel, taşınmazın türüne, değerine ve emlak vergisi oranlarına göre hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Örneğin normal yörede yer alan bir evin emlak vergisinin 150 TL olduğunu düşünelim. Aynı özelliklere sahip evin emlak vergisi değeri 300 TL olacaktır.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Gayrimenkul emlak vergisi yapılandırma işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön