25 / 04 / 2024

Emlak vergisi için son 6 gün!

Emlak vergisi için son 6 gün!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Emlak vergisi için son 6 gün bulunuyor..



Emlak vergisi için son 6 gün!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı uygulanıyor.


Ancak kanun gereğince tek mesken sahipleri geliri olmamaları halinde vergiden muaf olabiliyor. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olanlardan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları vergiden muaf tutuluyor.


Vergi mükellefleri, borcunu iki eşit taksit haline ödeyebiliyor. İlk taksit ödeme süresi 2015 Mart ayında başlamıştı; bu taksit dönemi 1 Haziran'da sona erecek. Buna göre emlak vergisi için son 6 gün bulunuyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.



PTT emlak vergisi ödemeleri için hizmet bedeli alıyor mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön