24 / 04 / 2024

Emlak vergisi için son gün 1 Aralık!

Emlak vergisi için son gün 1 Aralık!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alıyor. İlk taksitleri Mayıs'ta ödenen emlak vergisinde ikinci taksitler Kasım ayında başladı. Emlak vergisi için son gün 1 Aralık..



Emlak vergisi için son gün 1 Aralık!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri ve vergi oranları ile hesaplanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Örnek emlak vergisi hesabı:

Büyükşehirde;

Mesken değeri; 100 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 2

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL


Büyükşehir olmayan yerde;

Mesken değeri; 100 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 1

Ödenecek emlak vergisi: 100 TL


2014 yılına ait emlak vergisinin ilk taksiti en son Mayıs ayında ödendi. İkinci taksitlerde emlak vergisi için son gün ise 1 Aralık 2014. Mükelleflerin bu tarihe kadar vergi taksitini ödemeleri gerekiyor. Aksi halde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme faizi uygulanıyor.


Emlak vergisi yapılandırmak için ne gerekli?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön