19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ikinci taksit son ödeme günü!

Emlak vergisi ikinci taksit son ödeme günü!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre, emlak vergileri Türkiye sınırları içerisinde bulunan yapılardan alınıyor. Peki iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ikinci taksit son ödeme günü ne zaman?



Emlak vergisi ikinci taksit son ödeme günü!

Emlak vergisi kanununa göre, emlak vergileri Türkiye sınırları içerisinde bulunan yapılardan alınıyor. Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor. 


Ayrıca, Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınıyor. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmıyor.


Emlak vergisini kimler öder?

Emlak vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Buna göre tüm mal sahiplerinin emlak vergi borçlarını vergi dönemlerinde ödemeleri gerekiyor. Ancak kimi gayrimenkul sahipleri bu vergi ödemelerinden muaf tutuluyor


Emlak vergisi muafiyetleri:

200 metrekareyi geçmeyen tek bir konuta sahip;

-Hiçbir geliri olmayanlar

-Gazi olanlar

-Emekli olanlar

-Şehit yakınları olanlar

-Dul ve yetim olanlar

-Tek bir meskeni olup, intifa hakkı sahibi olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Veri yükümlüleri, vergi borcunu "emlak vergileri dönemleri" içerisinde iki taksit halinde ödeniyor. Emlak vergileri dönemleri, her sene yeniden hazırlanan vergi takvimi kapsamında belirleniyor. Buna göre, 2013 yılı emlak vergi dönemleri şu şekilde belirlendi:


1. taksit dönemi: Mart, Nisan, Mayıs ayları

2. taksit dönemi: Kasım ayı.


Buna göre 2013 yılının ikinci emlak vergileri bu ay içerisinde ödeniyor. Emlak vergisi ikinci taksit son ödeme günü ise 30 Kasım.



Yeni daire emlak vergisi!
Emlak Vergisi Kanunu tebliğleri!



Geri Dön