19 / 04 / 2024

Emlak vergisi istisnaları!

Emlak vergisi istisnaları!

Emlak vergisinde kimi malikler vergi ödemelerinden tamamen muaf olabildiği gibi, indirimli emlak vergisinden de yararlanabiliyor. İşte emlak vergisi istisnaları..



Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Bu vergiyi gayrimenkul sahipleri her sene iki eşit taksit halinde ödüyor.


Vergi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan, Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında ödeniyor. Vergi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor.


Emlak vergisinde bazı istisnalar bulunuyor. Koşulları taşıyan malikler vergi ödemelerinden tamamen muaf olabildiği gibi, indirimli emlak vergisinden de yararlanabiliyor. Emlak vergisi istisnaları şu şekilde sıralanıyor.


1. İlk sene emlak vergisi muafiyeti

Emlak vergisi sorumluluğu taşınmazın satın alındığı tarih eden sene başlıyor. İlk sene vergi sorumluluğu eski mal sahibinde oluyor. Örneğin 2017'de taşınmaz alan kimseler bu sene emlak vergisi ödemiyor. Ödemeler 2018'de başlıyor.


2. Konut emlak vergisi muafiyeti

Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesine göre, mesken sahiplerinden geliri olmayanlar vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Bu muafiyetten ev hanımları, gaziler, işsizler, emekliler ve engelliler yararlanabiliyor. 


3. Yeni bina emlak vergisi indirimi

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Dairelerin inşaatın bitiminden birkaç yıl sonra satın alınması halinde bu muafiyetten kalan süreler için faydalanılıyor. Diğer ifade ile beş yıl içerisinde inşa edilen evleri bulunanlar bu muafiyetten faydalanmak için dilekçe vermeleri halinde sonraki dönemler için bu muafiyetten faydalanabiliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön