28 / 03 / 2024

Emlak vergisi kime ödenir?

Emlak vergisi kime ödenir?

Yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ödenmezse ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme faizi” alınıyor. Peki, emlak vergisi kime ödenir?



Emlak vergisi kime ödenir?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene emlak vergisi borcunu ödemeleri gerekiyor. Yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ödenmezse ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme faizi” alınıyor.


Emlak vergisi kime ait?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi borcunu kimin ödemesi gerektiğine ilişkin hükümler kanunda şu şekilde açıklanıyor:


İlgili taşınmazın maliki, eğer varsa intifa hakkına sahip olan kişi ya da taşınmazı maliki gibi tasarruf eden kişiler vergi mükellefi oluyor.


Aynı zamanda bina vergisi mükellefi taşınmaz üzerinde intifa hakkı sahibi olan kişi varsa o vergi yükümlüsü oluyor. Eğer taşınmazın intifa hakkı sahibi yoksa taşınmazı maliki gibi kullanan kişi mükellef yerine geçiyor.


Emlak vergisi kime ödenir?

Emlak vergisi borcu gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Söz konusu taşınmaz malın farklı ilde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Ayrıca belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.


E-belediye hizmeti sunan belediyeler nelerdir?

http://www.emlakkulisi.com/e-belediye-hizmeti-sunan-belediyeler-nelerdir/182968


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın rayiç bedelinin üzerinden emlak vergisinin hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi son ödeme tarihi 2014!



Geri Dön