27 / 04 / 2024

Emlak vergisi muafiyeti TOKİ'ye 75 milyon TL kar sağlıyor

Emlak vergisi muafiyeti TOKİ'ye 75 milyon TL kar sağlıyor

TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşülmesi planlanan yasa tasarısına göre TOKİ'ye ait arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak



TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşülmesi planlanan yasa tasarısına göre, Emlak Vergisi Kanunu'nun geçici 14. maddesine göre sağlanan emlak vergisi muafiyeti kapsamına TOKİ'ye ait arsa ve araziler de dahil edilecek.

Emlak vergisi muafiyeti yerel yönetimler, devletlere ait araziler, yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk binaları ve mezarlıklara uygulanıyor. Ayrıca, kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ni güçlendirmek amacıyla kurulmuş vakıflara ait arsa ve araziler içinde emlak vergisi ödenmiyor. Son yıllarda konutun yanı sıra kamu kuruluşlarına okul, hastane gibi binalar yapan TOKİ, bu binalar karşılığı çoğunlukla Hazine ve ilgili kuruluşlardan arazi alıyor. TOKİ'nin elinde büyük bir arsa ve arazi stoku bulunuyor.

Muhalefet: Anayasaya aykırı
En büyük geliri arsa satışlarından elde eden TOKİ, bu arsa ve araziler için 2009'da 75 milyon lira dolayında emlak vergisi ödedi.

CHP'li Akif Hamzaçelebi ve arkadaşları tasarıya ilişkin komisyon raporuna yazdıkları muhalefet şerhinde TOKİ'nin finansman imkanlarının belediyeler aleyhine genişletildiği, madde yasalaşırsa sadece Ataşehir Belediyesi'nin 2 milyon 720 bin liralık emlak vergisi gelirinden mahrum kalacağı belirtildi. Finansman yaratmak için muafiyet tanıma mantığıyla  TOKİ  çalışanlarının ücretlerinin de gelir vergisinden istisna edilebileceği kaydedilen muhalefet şerhinde, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. 
Habertürk


Geri Dön