29 / 03 / 2024

Emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi muafiyeti olanlar; geliri olmayan emekliler, işsizler, ev hanımları, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri oluyor. Bu kişiler belediyeye başvurup beyan etmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor...




Emlak vergisi nedir?


Arazi, arsa ve bina sahiplerinin yani her türlü emlak statüsündeki taşınmaz sahiplerinin her sene ödemeleri gereken vergidir. Bu tür taşınmaza sahip olan bir kişi, kanunen emlak vergisi vermekle yükümlü oluyor.


Emlak vergisi muafiyeti!


Milyonlarca ev sahibini her sene emlak vergisi telaşı sarıyor. Peki, emlak vergisi muafiyeti kimler için geçerli oluyor?: Geliri olmayan emekliler, işsizler, ev hanımları, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri; bir dilekçe ile belediyeye başvurup "vergi mükellefi ve aktif sigortalı olmadığını" beyan etmeleri durumunda emlak vergisi ödemiyor. Ancak, ikinci işte çalışan emekliler başka bir geliri olduğu için bu haktan yararlanamıyor. Ayrıca, yeni inşa edilen binalardan konut alanlara da beş yıl süre ile geçici muafiyet uygulanıyor.


Emlak vergisi muafiyetini bilmeden vergisini ödeyenler de bunu geri alabiliyor. Emlak vergisinden muaf olanlara, ilgili belediyeye başvurması durumunda son 5 yıllık döneme ait emlak vergisi iade ediliyor.


Emlak vergisinin oranı ise konutun büyükşehir belediye sınırları içinde bulunup bulunmadığına göre değişiyor. Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisi, yüzde 100 zamlı olarak alınıyor. Emlak vergisinin ödenmesinin gecikmesi durumunda yüzde 1,4 gecikme zammı uygulanıyor. 



2013 yılı emlak vergisi 2.taksit ödemeleri başladı!
Emlak vergisi borcu!
Emlak vergisi ödeme tarihleri 2013!





Geri Dön