24 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl belirlenir?

Emlak vergisi nasıl belirlenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mal sahiplerinin, sahip olduğu mallar için vergi ödemeleri gerekiyor. Vergi borcu her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, emlak vergisi nasıl belirlenir?



Emlak vergisi nasıl belirlenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mal sahiplerinin, sahip olduğu mallar için vergi ödemeleri gerekiyor. Söz konusu vergi borcu her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelere ödenen vergi bedeli, taşınmaz malın değerine, türüne ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değşişkenlik gösteriyor. Peki emlak vergisi bedeli nasıl belirlenir? Emlak vergisinde hesap nasıl yapılır?


Örnek..

Büyükşehirde yer alan 100 bin TL'lik meskenin emlak vergisi borcunu hesaplayalım:


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Yukarıda yer alan oranlara göre söz konusu mesken için hesaplamada "binde 2" oranı baz alınacak. Buna göre, 100 bin TL'lik mesken için 200 TL emlak vergisi ödenecek. Aynı evin normal yöre sınırları içerisinde olması halinde bu kez 100 TL emlak vergisi ödenecek.


2014 yılı emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödenecek.



Gayrimenkul satış işlerinde emlak vergisi yükümlülüğü!



Geri Dön