28 / 03 / 2024

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisinden muaf olmayanların ilgili belediyelere ödemesi gereken emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ödeme seçenekleri nedir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizin içinde bulabilirsiniz..



Yıl içinde 2 eşit taksitle ya da tek seferde ödenmesi zorunlu olan emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?


Emlak vergisi borcunuzu internetten  ödeyebilirsiniz. Emlak vergisinin ödenmesinde en kolay ve zahmetsiz yol internet yoluyla ödemedir. E-belediye hizmeti bulunan bütün belediyelerin kendi internet ve e-belediye sayfasından sicil numaranız, vergi numaranız veya T.C. kimlik numaranızla birlikte borcunuzu sorgulayarak emlak verginizi kredi kartınız üzerinizden ödeyebilirsiniz. Bunun dışında ilgili belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne, başvurarak, vergi döneminde ilçede kurulan ödeme noktalarından, belediyenin hesap numaralarına banka üzerinden havale gerçekleştirerek ve son olarak posta çeki ile emlak vergi borcunuzu ödemeniz mümkün.


Emlak Vergisi 3030 Sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırlı ve mücavir (yakın komşu) alanları içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin (gayrimenkullerin) emlak vergileri bağlı bulunduğu il, ilçe ya da daha alt belediyelerce tahsil edilir. Emlak Vergisi Kanununun 29 ncu maddesinde ise emlak vergisi değerinin mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttırılması suretiyle bulunacağı belirtilmiştir.


Emlak vergisi indirimli olarak ödenebilir mi? 


Emlak vergisi bazı koşullar altında indirimli olarak ödenebilir. Başvuru sahibi emekli veya geliri yok ise, birden fazla konutu yok ise ve söz konusu konutu sadece oturma amaçlı kullanıp kiralamıyorsa Emlak Vergisi kanunu'nunun 8. maddesine göre emlak vergisini indirimli olarak ödeyebilir. Ancak bu kişiler indirimli olarak ödeme yapabilmek için ilgili belediyelere durumlarını bildiren belge ile müraacat etmeleri gerekiyor.



Emlak vergisi mükellefi kimdir?


Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön