25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne kadar ödenir?

Emlak vergisi ne kadar ödenir?

1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergiyi taşınmazın sahipleri ödüyor. Peki, emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi ne kadar ödenir?



Emlak vergisi ne kadar ödenir?

1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergiyi taşınmazın sahipleri ödüyor. 


Emlak vergisinde mükellefiyet; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 3 aylık dönem içerisinde ödeniyor. İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayında 1 aylık dönem içerisinde yapılıyor.


Peki, emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi ne kadar ödenir?

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Farklı ildeki taşınmazın ödemesi PTT ödemesi ile yapılabiliyor. Ayrıca, e-belediye sistemini kullanan belediyelere ödeme internetten de yapılabiliyor.



Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön