19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne zaman son?

Emlak vergisi ne zaman son?

1319 sayılı kanun gereğince ödenen emlak vergisinde, mükellefiyet taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden yılda başlıyor. Peki iki taksitte ödenebilen emlak vergisi ne zaman son?



1319 sayılı kanun gereğince ödenen emlak vergisinde, mükellefiyet taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden yılda başlıyor. Örneğin taşınmazını bu sene satanlar 2016 yılının emlak vergisini ödemek ile mükellef olurken, yeni malikin sorumluluğu 2017 yılında başlıyor.


Mart ayında başlayan emlak vergisi ödeme dönemi devam ediyor. 31 Mayıs'ta sona erecek emlak vergisi için son 6 gün kaldı.


Emlak vergisi oranları 2016

Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.


Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ayrıca, belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde ödemeler internet üzerinden yapılabiliyor.




Emlak vergisi Haziran ayında ödenirse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön