20 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne zamana kadar yatar?

Emlak vergisi ne zamana kadar yatar?

Gayrimenkuller için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, emlak vergisi ne zamana kadar yatar?



Gayrimenkul sahipleri, her sene sahibi olduğu her taşınmaz için belli oranlarda belediyeye vergi ödemek zorunda oluyor. Emlak vergisi olan bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor. Şehir dışında bulunan bir emlak için ödemeler başka bir belediyeden veya ilgili belediyenin e-belediye sisteminden gerçekleşebiliyor.


Vergi, kanunda belirlenen oranlar üzerinden taşınmaz değerinin hesaplanması ile tespit ediliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ne zamana kadar yatar?

Emlak vergisi 1. taksiti 1 Mart'ta başlamıştı. Kanunen ilk taksitler 3 aylık bir sürede ödeniyor olup, 31 Mayıs'ta sona eriyor. Buna göre henüz vergi borcunu ödememiş olan mal sahiplerinin 31 Mayıs günü mesai bitimine kadar ödemelerini yapmaları şart.


Vergisini iki taksit halinde ödemek isteyen mal sahipleri, 2. taksitlerini ise Kasım'da ödeyecek. Ödemeler 30 Kasım'da son bulacak.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön