24 / 04 / 2024

Emlak vergisi nereye yatırılır?

Emlak vergisi nereye yatırılır?

Emlak vergisi binalar ve arsa ile araziler için ödeniyor. İlk taksitlerin en son Mayıs ayında, ikinci taksitlerin ise Kasım ayında ödendiği emlak vergisi nereye yatırılır? Emlak vergisi nerede ödenir?



Emlak vergisi nereye yatırılır?

Emlak vergisi binalar ve arsa ile araziler için ödeniyor. Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki olarak hesaplanıyor.  Arazilerde oran binde bir, arsalarda ise binde üçtür.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor. 


Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkili oluyor. Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. 


Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.


Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanır. 


Taşınmaz mal sahiplerinin vergi borcunu her sene iki eşit taksit halinde ödemesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi nereye yatırılır?


Emlak vergisi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyelerin tahsilat veznelerine yatırılıyor. Ancak taşınmaz malın başka ilde olması halinde vergi belediyeden PTT ile veya bankaların hesap numaralarına yatırılabiliyor.


Emlak vergisinin geri alınması mümkün müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön