27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödeme tarihi 2015!

Emlak vergisi ödeme tarihi 2015!

1319 sayılı kanun gereğince ödenmesi gereken emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki, emlak vergisi ödeme tarihi 2015 ne zaman?



Emlak vergisi ödeme tarihi 2015!

1319 sayılı kanun gereğince ödenmesi gereken emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor.


Gayrimenkul sahiplerinin mükellef olduğu vergide ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne, değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


Büyükşehir belediyesinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin aynı özelliklere ve aynı değere sahip bir ev için büyükşehirde 150 TL emlak vergisi ödenirken; büyükşehir olmayan yerde ise 75 TL emlak vergisi ödeniyor.


Vergi mükellefiyeti taşınmaz mala sahip olunan tarihi takip eden sene başlıyor. Ancak edinim yılı içerisinde belediyeye beyannamenin verilmiş olması gerekiyor.


2015 yılında gayrimenkul alanların yıl sonuna kadar beyanname vermeleri, 2016 yılında ise vergi ödemelerine başlaması gerekiyor. Gayrimenkulün elden çıkarılması halinde ise mükellefiyet yeni malike geçiyor.


Ancak, elden çıkarılan senenin vergisi yine eski malik tarafından ödeniyor. Örneğin 2015 yılında evinizi elden çıkardığınızı düşünelim. 2015 yılına ait vergiyi eski malik olarak sizin ödemeniz gerekiyor.


Emlak vergisi ödeme tarihi..

Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart ayı ile başlıyor; 31 Mayıs'ta sona eriyor.


Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor. İsteyenler tüm vergi borcunu ilk taksit döneminde tek seferde de ödeyebiliyor.


Emlak vergisi taksiti nereye ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön