19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemek için neler gerekli?

Emlak vergisi ödemek için neler gerekli?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Ev ve dükkan sahiplerinin yanı sıra arsa ve arazi gibi taşınmazları olan kimseler de vergi mükellefi oluyor. Peki, emlak vergisi ödemek için neler gerekli?




Emlak vergisi ödemek için neler gerekli?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Ev ve dükkan sahiplerinin yanı sıra arsa ve arazi gibi taşınmazları olan kimseler de vergi mükellefi oluyor.


Gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle taşınmaza sahip olunduğu sene belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor. 


Gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi, belediyelere ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor.


Emlak vergisi oranları:

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi ödemeleri, 2015 yılı için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor; Kasım ayında ise, ikinci taksit ödemeleri yapılıyor.



Emlak vergisi sorgulama ve ödeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön