19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri bugün başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri bugün başlıyor!

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri bugün başlıyor. Mükellefler vergi borçlarının ilk taksitini 1 Mart 2016 tarihinden itibaren 31 Mayıs 2016 tarihine kadar ödeyebilecek..



Emlak vergisi ödemeleri bugün başlıyor!

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri bugün başlıyor. Mükellefler vergi borçlarının ilk taksitini 1 Mart 2016 tarihinden itibaren 31 Mayıs 2016 tarihine kadar ödeyebilecek. İsteyenler bu dönemde vergi borcunun tamamını da kapatabilecek. İki taksitte ödeme yapmak isteyenler bir diğer taksiti Kasım ayı içerisinde ödeyecek.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu ilçe belediyesine yapılacak. Bu 3 aylık süre içerisinde mesai saatleri aralığında müsait olmayan, vergi ödemesine gidemeyen mükellefler borcunu internet üzerinden de ödeyebilecek. 


İnternet üzerinden emlak vergisi ödemesinin yapılabilmesi için ilçe belediyesinin "e-belediye" sistemine dahil olması gerekiyor. Bu sistem ile mükellef girişi yapılarak anlaşmalı bankaların kredi kartı ile emlak vergisi ödenebiliyor.


Kimi bankaların online işlemleri ile de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. Ayrıca PTT ile emlak vergisi borcunu ödemek de mümkün.


Emlak vergisi bu yıl zamlı


Bu yıl emlak vergisi borçları zamlı olarak ödenecek.  Bilindiği üzere, gayrimenkul bedeli her 4 yılda bir belirlenen, “yeniden değerleme” oranının yarısı ile her yıl yeniden hesaplanarak, vergi konusu olacak gayrimenkul bedeli hesaplanabiliyor. 


2016 yılı için bu oran yüzde 5,58 olarak belirlendi. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (yüzde 5,58/2) yüzde 2,79 oluyor.


Buna göre geçtiğimiz sene değeri 200 bin TL olan bir taşınmazın bu seneki değeri 205 bin 580 TL oluyor. Ancak küsuratların hesaplamaya dahil edilmemesi nedeni ile bu bedel 205 bin TL olarak hesaplanıyor.




Emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim 2016?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Mart ayıyla birlikte vergi zamanı da geldi. Bu ay pek çok verginin ilk taksiti ödenecek. Bu vergilerin başında da Emlak Vergisi geliyor. Emlak Vergisi'ni taşınmaz sahipleri ödüyor. Vergi, söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye, belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubelerine, ilgili belediyenin hesabına (PTT ya da banka şubeleriyle) yapılıyor. 1 Mart'ta başlayan Emlak Vergisi ödemeleri ilk aşamada Nisan ve Mayıs aylarında da devam edecek. Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında gerçekleştirilecek. 


KİRAYA DİKKAT!


- Mart'ta başlayan diğer bir ödeme ise Çevre Temizlik Vergisi. Bu vergiden sorumlu olanlar konut ve işyeri kullanıcıları. Konutlarda bu vergi su faturalarına yansıtılıyor. İşyeri ve diğer yapılarda ise ödemeler belediyelerde gerçekleştiriliyor. 


- Kira Gelir Vergisi, 2015 yılı içinde dairesini kiraya vererek gelir elde eden kişiler için geçerli. 2015 yılı içerisinde evini kiraya verenlerin kira geliri 3 bin 600 TL'den, işyerini kiraya verenlerin kira geliri 29 bin TL'den yüksekse kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. İlk taksit ödemeleri için son tarih 25 Mart, ikinci taksitler ise Temmuz'da gerçekleştiriliyor.


- 2015'te evini satanlar değer artış kazancı vergisi ile karşılaşabiliyor. Ancak bu vergiyi, evini edinim tarihinden 5 yıl içerisinde satan kimseler ödüyor. Bu vergi için belirlenen istisna sınırı ise 11 bin TL.


Takvim




Geri Dön