18 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri için bugün son!

Emlak vergisi ödemeleri için bugün son!

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde sona gelindi. Mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar ödeme yapmaları gerekli. Aksi takdirde vergiler için aylık vergi cezası uygulanacak..



Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde sona gelindi. Mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar ödeme yapmaları gerekli.


Aksi halde 1 gün bile gecikmeli olarak ödenen vergiler için aylık vergi cezası uygulanıyor. Bu ceza verginin yüzde 1.40'ı olup, gecikmenin yaşandığı her ay için bu bedel borca yansıtılıyor.


Peki, kimler emlak vergisi ödeyecek? Kimler emlak vergisinden muaf tutulacak? Emlak vergisi nereden ve nasıl ödenecek? Emlak vergisini kimler ne kadar ödeyecek? Emlak vergisinden muaf olanlar bunu nereye ve nasıl bildirecek? Yeni alınan evin emlak vergisi nasıl ödenecek? Bu sorularınızın yanıtını hatırlayalım.


1. Emlak vergisini kimler ödeyecek?

Emlak vergisini evi (muaf tutulanlar hariç), işyeri, arsa ve arazisi olan herkes ödeyecek. Hisseli gayrimenkul sahiplerinden; paylı mülkiyet sahipleri hisseleri oranında bu vergiyi ödeyecek. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutulacak.


2. Emlak vergisinden kimler muaf tutulacak?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, 200 metrekareden küçük tek meskeni bulunan, geliri olmayan ev hanımları, engelliler, şehitlerin dul ve yakınları, gaziler, işsiz ve emekliler muaf tutulacak. Muafiyet için ilçe belediyesine müracaat edilecek. Ayrıca, muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödeme yapan kimseler de 5 yıllık vergilerini geri alabilecek.


3. Emlak vergisi nereden ve nasıl ödenecek?

Mükellefler vergi borcunu ilçe belediyesine ödeyecek. Bunun için belediyeye gitmek şart değil. İsteyenler internet üzerinden e-belediye sistemi ile ya da anlaşmalı bankaların şube ve internet şubelerinden ödeme yapabilecek.


4. Emlak vergisi ne kadar ödenecek?

2016 yılı için emlak vergisi zam oranı yüzde 5,58 olarak belirlendi. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı yüzde 2,79 (yüzde 5,58/2) oluyor.


Buna göre değeri 200 bin TL olan  İstanbul'daki bir mesken için ne kadar emlak vergisi ödeneceğini hesaplayalım:


Yeniden değerleme tutarı: 200.000 TL * yüzde 2,79 =  5.580 TL

Yeniden değerleme tutarı + 2015 yılı konut değeri: 200.000 TL + 5.580 TL = 205.580 TL. 


Kesirler dikkate alınmadığı için 205 bin TL değeri üzerinden emlak vergisi ödeyecek. Taşınmaz büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer aldığı için emlak vergisi oranı binde 2 olacak.


205.000 TL* %0,2 = 410 TL toplam ödenecek vergi miktarı olup; ilk taksit tutarı da 205 TL olarak ödenecek.


5. Yeni alınan bir evin emlak vergisi nasıl ödenecek?

2016 yılı içerisinde alınan evin emlak vergisi mükellefiyeti 2017'de başlayacak. Ancak yeni malikin 31 Aralık 2016 tarihine kadar belediyeye bildirim vermeleri gerekecek.


6. Emlak vergisi 2. taksiti ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi için 2. taksit ödemeleri 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılacak. İsteyenler tüm vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde kapatabilecek.



20 soruda emlak vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön