19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Emlak vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan bina, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller vergiye tabi tutuluyor. İki taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ödemeleri için son 4 gün bulunyor.



Emlak vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Bina, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller vergiye tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, taşınmaz malın sahibi oluyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmazın sahibi yoksa, sahibiymiş gibi tasarruf eden kimseler emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor.


Bilindiği üzere emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. İsteyen mükellefler, ilk taksit dönemi içerisinde vergi borcunun tamamını ödeyebiliyor. 


2014 yılı Emlak vergisi ödemelerinin ilk taksiti 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeniyle en son 2 Haziran'da ödeniyor. Buna göre emlak vergisi ödemeleri için son 4 gün bulunuyor.


Emlak vergisinde tek mesken muafiyeti bulunuyor. Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da ifade edilen muafiyet için bazı şartlat aranıyor.


Emlak vergisi tek mesken muafiyeti şartları:

Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Yukarıdaki vasıflardan birini taşıyan ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olanlar Emlak Vergisi ödemiyor. Emlak vergisinden muaf tutulmayanların, aşağıdaki oranlarda vergi borcunu ödemesi gerekiyor.


Emlak vergisi oranları 2014

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3 


Vergi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması ile yapılabiliyor.


Emeklilere dul ve yetimlere ait form!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön