26 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödememe cezası 2017!

Emlak vergisi ödememe cezası 2017!

Emlak vergisi, ödemesinin zamanında yapılmaması halinde belli oranlarda ceza uygulanıyor. Peki, emlak vergisi ödememe cezası 2017 ne kadar?






Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince bina (mesken ve işyeri), arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. 


Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Taşınmazın kullanım durumunun vergide önemi olmuyor. Gayrimekul kullanılsa da kullanılmasa, bir başka kimse tarafından da kullanılsa yine malik bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.


Emlak vergisi borcu, ilgili taşınmazın kayıtlı emlak değeri üzerinden kanunda belirtilen emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Kanunda belirlenen emlak vergisi oranları şu şekilde sıralnanıyor:


Emlak Vergisi Oranları 2017

Normal yöredeBüyükşehirde

MeskenBinde 1Binde 2

İşyeriBinde 2Binde 4

ArsaBinde 3Binde 6

AraziBinde 1Binde 2


2017 yılı için belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranı yüzde 3,83 olarak tespit edilmiş olup, taşınmazın yeni değeri bu oran ile belirleniyor.


2017 emlak vergisinin ilk taksitinin Mayıs sonuna kadar, ikinci taksitinin ise Kasım sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Ödemenin yapılmaması halinde belli oranlarda ceza uygulanıyor. Peki, emlak vergisi ödememe cezası 2017 ne kadar?


Emlak vergisi ödememe cezası 2017

Emlak vergisi borcunun ödenmemesi halinde vergiye yüzde 1.40 oranında aylık ceza uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön