19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkuller için ödeniyor. Bu vergi gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödeniyor. Peki, emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkuller için ödeniyor. Bu vergi gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödeniyor. Taşınmaz malın satılması halinde satışın gerçekleştiği senenin vergisinden de eski malik sorumlu oluyor. Yeni malikin sorumluluğu ise satışın yapıldığı tarihi takip eden sene başlıyor.


Ancak yeni taşınmaz satın alan kimsenin sene sonuna kadar emlak vergisi beyannnamesi vermesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır?


İlk defa emlak vergisi ödeyecek olan mal sahipleri "Emlak vergisi ödemesi nereye nasıl yapılır?" diye sorabiliyor. 


Emlak vergisi ödemesi nereye yapılır?

Emlak vergisi ödemesi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyede ödeniyor. Ancak gayrimenkul şehir dışında ise bu gayrimenkulün vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödenebiliyor.


Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemesi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Yukarıda da görüldüğü üzere büyükşehir belediyelerinde bu oranlar yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.



Vergi takvimi Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön