20 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesini kaçırma cezası ne kadar?

Emlak vergisi ödemesini kaçırma cezası ne kadar?

Mart ayında başlayan emlak vergisi ödeme dönemi 31 Mayıs'ta sona erdi. Ancak kimi mükellefler ödeme dönemini kaçırdı. Peki, emlak vergisi ödemelerini kaçıranlar ne yapacak? Emlak vergisi ödemesini kaçırma cezası ne kadar?



Mart ayında başlayan emlak vergisi ödeme dönemi 31 Mayıs'ta sona erdi. Vergi mükellefleri borcunu, belediyeye giderek ya da anlaşmalı bankalar aracılığı ile internetten ödedi.


Ancak kimi mükellefler ödeme dönemini kaçırdı. Peki, emlak vergisi ödemelerini kaçıranlar ne yapacak? Emlak vergisi ödemesini kaçırma cezası ne kadar?


Emlak vergisi ödemelerini kaçıran mükelleflere aylık vergi cezası uygulanıyor. Gecikmenin yaşandığı her ay için verginin yüzde 1.40'ı oranında emlak vergisi gecikme zammı kesiliyor.


Örnek hesaplama

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar ile taşınmazın değerinin hesaplanması sonucu bulunuyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde bu vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. 


Değeri 300 bin TL olan bir meskenin emlak vergisi bedelinin 300 TL olduğunu düşünelim. İki taksitte ödenecek bu verginin ilk taksiti 150 TL oluyor.


150 TL'nin ödenmediği her ay için ekstra 2,10 TL borca ekleniyor. Ödemenin Haziran'da yapılması halinde 2,10 TL, Temmuz'da yapılması halinde 4,20 TL fark ödemesi de yapılıyor.


20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön