26 / 04 / 2024

Emlak vergisi oranları nasıl belirlenir?

Emlak vergisi oranları nasıl belirlenir?

Emlak vergisi için ödenmesi gereken tutarlar emlak vergi oranları üzerinden hesaplanıyor. Peki söz konusu emlak vergisi oranları nasıl belirlenir? İşte yanıtı ve konu detayları haberimizde...



Emlak vergisi oranları nasıl belirlenir?

Emlak vergisi için hesaplamalar, her yıl gayrimenkullere ait vergi ödeyeceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden yapılıyor. Gayrimenkullerin emlak vergisi için belirlenen vergi değeri, belediyeler tarafından dört yılda bir hesaplanıyor.


Diğer yıllarda ise bir önceki yıl için tespit edilen yeniden vergi değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor. 


Emlak değerleri; vali, defterdar, belediye başkanı, tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odaları görevlilerinden meydana gelen komisyonlar tarafından belirleniyor.


Söz konusu değer tespit komisyonları, yeni birim değerlerini, sokak sokak, tek tek belirliyor.


2013 Emlak vergisi oranları

2013 yılı emlak vergisi oranları, yüzde 7.80 oranında artış gösterdi. Bu da demek oluyor ki; 2013 yılında emlak vergisine tabi metrekare birim değerleri yeniden değerleme oranı yüzde 7.80 üzerinden hesaplanıyor.


Emlak vergisi ödeme zamanı

Emlak vergisi bilindiği üzere iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2013 yılı için ilk taksit döneminin son günü 31 Mayıs'tı. Vergi mükellefleri, vergilerinin 2. taksitini 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında ödeyecek.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön