19 / 04 / 2024

Emlak vergisi sorgulama ve ödeme!

Emlak vergisi sorgulama ve ödeme!

Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Peki, emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?



Emlak vergisi sorgulama ve ödeme!

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergiyi, Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Ayrıca taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi her sene ödeniyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2015 yılına ait vergi ödemeleri devam ediyor. Mükelleflerin 1 Haziran'a kadar ilk taksitlerini ödemiş olmaları gerekiyor.


Emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabiliyor.


Ayrıca e-belediye ile emlak vergisi borç sorgulama işlemleri yapılabiliyor. Bağlı olunan belediyenin bu "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sisteme dahil değil.


Emlak vergisi hesaplama örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön