29 / 04 / 2024

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz!

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz!

Emlak Vergisine konu arsa ve arazi metrekare birim değerleri il ve ilçelerde oluşturulan takdir komisyonlarınca her dört yılda bir yeniden takdir ediliyor. Peki, emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz edilir mi?



Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz!

Emlak Vergisine konu arsa ve arazi metrekare birim değerleri il ve ilçelerde oluşturulan takdir komisyonlarınca her dört yılda bir yeniden takdir ediliyor.


Komisyonca belirlenen bu değerlerle yapılan hesaplamalarla emlak vergisi için ödenecek bedel bulunuyor. Takip eden yıllarda ise Bakanlar Kurulu'nca bir karar alınmazsa bu değerler yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak yeni vergileme hesabında dikkate alınıyor.


Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz edilir mi?

Bu değerlere ise yukarıda belirttiğimiz ve Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen kanun hükmü çerçevesinde ancak karar kendisine tebliğ edilen daire, kurum ve kuruluşlar ile muhtarlıkların itiraz hakkı bulunmaktaydı.


Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karar ile; Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 49. maddesinin (b) fıkrasının üçüncü paragrafında yer alan "Takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları on beş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabilirler" hükmü iptal edildi. 


Buna göre takdir komisyonlarının kararlarına karşı hakkı zarar gören tüm vatandaşlar yargı yoluna başvurabiliyor.


Dava açma süresi 30 gün olup; Bu davalar süresi içerisinde vergi mahkemesinde açılıyor.



2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön