26 / 04 / 2024

Emlak vergisi yüzde kaç 2017?

Emlak vergisi yüzde kaç 2017?

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Peki, emlak vergisi yüzde kaç 2017? Vergi ne zaman ödenir?



Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve araziler 1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisine tabi tutuluyor. Verginin mükellefi bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Vergi için ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. İsteyenler ilk taksit döneminde verginin tamamını ödeyebiliyor. Ancak hiç ödeme yapılmaması durumunda gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1,40 oranında ceza ödenmesi gerekiyor.


Vergi ödemeleri ilgili belediyeye yapılıyor. Belediyenin e-belediyeye dahil olması halinde vergi ödemesi internetten online bir şekilde yapılabiliyor.


Emlak vergisi yüzde kaç 2017?

Emlak vergisi gayrimenkul değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. 1319 sayılı kanun kapsamında yer alan emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi oranları

Normal yörede meskenbinde 1
Büyükşehirde meskenbinde 2
Normal yörede işyeribinde 2
Büyükşehirde işyeribinde 4
Normal yörede arsabinde 3
Büyükşehirde arsabinde 6
Normal yörede arazibinde 1
Büyükşehirde arazibinde 2




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön