16 / 04 / 2024

Emlak vergisinde kooperatif evler!

Emlak vergisinde kooperatif evler!

31 Mayıs'a kadar tüm taşınmaz mal sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksitini ödemiş olmaları gerekiyor. Peki bu dönemde kooperatif evlerin vergi borcunu kim ödeyecek? İşte emlak vergisinde kooperatif evler..



Emlak vergisinde kooperatif evler!

İlk taksitlerinin ödenmeye devam ettiği emlak vergisinde, son gün 31 Mayıs. Bu tarihe kadar tüm taşınmaz mal sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksitini ödemiş olmaları gerekiyor.


İkinci taksitinin ise Kasım ayı içerisinde ödeneceği emlak vergisi için bazı muafiyetler söz konusu. Emlak vergisinden muaf olunabilmesi için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olma şartı aranıyor. Bu şartı yerine getiren aşağıdaki vasıflara uygun kimseler emlak vergisinden muaf oluyor.


Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar; Emekliler; Hiçbir geliri olmayanlar; Şehit yakınları; Dul ve yetimler ile Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Tapusu alınmamış kooperatif evin emlak vergisi..

Kooperatiften alınan dairenin eğer tapusu da alınmış ise, vergiyi daire sahibi ödüyor. Ancak evlerin sahiplerine verildiğini ancak tapuların henüz teslim edilmediğini farz edelim. Bu durumda evin emlak vergisi borcunu kooperatif ödüyor.


GİB. İst. VD. Bşk., 11.04.2011 tarih ve GİB.4.34.18.01-006.01.259 genelgeleri gereğince, tapuların teslim edildiği yıl da emlak vergisini kooperatif ödüyor. Ancak tapusunu alan kişinin, tapuyu aldığı sene emlak vergisi bildirimini vermeleri gerekiyor. 


Tapuların teslim alındığı seneyi izleyen yıldan itibaren de emlak vergisi tapu sahibi tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi oranları:

2014 büyükşehirlerde emlak vergisi oranları:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


2014 normal yörelerde emlak vergisi oranları:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Gecekondu emlak vergisi 2014!


Geri Dön