20 / 04 / 2024

Emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisinde mesken sahipleri için muafiyet bulunuyor. Sıfır oranlı emlak vergisi olarak adlandırılan vergi muafiyetinden kimler yararlanabilir? Emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir? İşte muafiyet koşulları..



Emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisi, arsa, arazi, işyeri ve mesken gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene devlete ödenmesi gereken bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmazların bağlı olduğu belediyede tahsil edilen vergi, iki eşit taksit halinde ödeniyor. Yılın ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Vergi mükelleflerinden isteyenler, vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor.


Emlak vergisinde mesken sahipleri için muafiyet bulunuyor. Sıfır oranlı emlak vergisi olarak adlandırılan muafiyette birtakım şartlar söz konusu. Peki, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?


Emlak vergisinden muafiyet şartları..

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan kimselerin gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Emlak vergisi ilk sene muafiyeti..

Emlak vergisi kanunu gereğince, gayrimenkul satışlarının gerçekleştiği sene gayrimenkulü satın alanların emlak vergisi mükellefiyeti satışın gerçekleştiği tarihi takip eden yıl başlıyor.


Satışın gerçekleştiği seneye ait emlak vergisini gayrimenkulün eski sahibi ödüyor.



Mesken emlak vergisi hesaplama!



Geri Dön