29 / 03 / 2024

Emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran!

Emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran!

Gayrimenkul sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi mükellefi oluyor. 2015 yılı için emlak vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Vergi takvimine göre emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran...



Emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran!

Gayrimenkul sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi mükellefi oluyor. Gayrimenkulde eğer intifa hakkı sahibi varsa, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi sorumlusu oluyor.


Paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Vergide ödemeler taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor.Örneğin 2015 yılında bir ev aldığınızı düşünelim. Ödemeleriniz 2016 yılında başlayacak. Ancak 2015 yılının sonuna kadar belediyeye beyanname vermeniz gerekiyor.


Vergi emlak vergisi oranlarının taşınmazın değeri üzerinden hesaplanması ile bulunuyor. 2015 yılında uygulanan emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3  


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Vergi iki taksitte ödeniyor. 2015 yılı vergi takvimine göre 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi sebebi ile emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran.


Hala ödeme yapmamış mükelleflerin bu son günlerde ödemelerini yapmaları gerekiyor. Aksi halde ödeme yapılmayan her ay için faiz uygulanıyor.


Yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön