26 / 04 / 2024

Emlak vergisinden muaf mıyım?

Emlak vergisinden muaf mıyım?

Emlak vergisi gereğince; tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Emlak vergisinden muaf olmak için bazı koşullar aranıyor. Siz de "Emlak vergisinden muaf mıyım?" diyorsanız işte yanıtı...



Emlak vergisinden muaf mıyım?

Emlak vergisi madde 8 gereğince; tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Emlak vergisinden muaf olmak için bazı koşullar aranıyor.


Muafiyet koşullarına uygun kimselerin bağlı oldukları belediyeye müracaat ederek bildirimde bulunmaları gerekiyor. Bu kapsamda "Emlak vergisinden muaf mıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi muafiyet koşulları 08/09/2011 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-1538 sayılı özelge'de detaylı olarak açıklanıyor.


Özelge kapsamında yer alan şartlara uygun olmanız halinde belediyeye muafiyet için başvurda bulunabilirsiniz.


B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-1538 sayılı özelge..


1319 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında, bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur) vergi değerini değiştiren sebep olarak sayılmıştır.


Buna göre, bir konutun işyeri olarak kullanılması veya ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkân, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline dönüştürülmesi halinde vergi değerini değiştiren sebep söz konusu olacak ve yeni duruma (işyeri) göre vergilendirilmesi gerekecektir.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunununda yer alan indirimli bina vergisi uygulaması sadece konutlara tanınmış bir imkandır. İlgide kayıtlı özelge talep formunda sözü edilen ve fiilen işyeri olarak kullanılan binanın konut vasfını kaybettiği ve dolayısıyla 1319 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamından çıktığı anlaşılmaktadır.


Bu açıklamalara göre, söz konusu taşınmazın hem mesken olarak kullanılmaması, hem de işyeri olarak kiraya verilmesi neticesinde kira geliri elde edilmesi nedenleriyle adınıza kayıtlı bulunan taşınmaz için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından faydalanabilmeniz mümkün bulunmamaktadır.


Çalışan emekli emlak vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön