19 / 04 / 2024

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırlarındaki tüm taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisinde yalnız tek mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki, emlak vergisinden muaf olmanın şartları nelerdir?



Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için her sene emlak vergisi ödemelerinin yapılması gerekiyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel hesaplanırken; hesaplamada kullanılacak oranlar taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre farklılık gösteriyor.


Büyükşehir belediyelerinde yüzde yüz artırımlı olarak uygulanan emlak vergisinde meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki,emlak vergisinden muaf olmanın şartları nelerdir? 


Emlak vergisinden muaf olmak..

200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri, geliri olmamaları halinde vergiden muaf tutuluyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olup başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri; Emekli olmayan, başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları; Engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri; Gaziler sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


08/09/2011 tarihli 

B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-1538 sayılı özelge..


1319 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında, bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur) vergi değerini değiştiren sebep olarak sayılmıştır.


Buna göre, bir konutun işyeri olarak kullanılması veya ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkân, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline dönüştürülmesi halinde vergi değerini değiştiren sebep söz konusu olacak ve yeni duruma (işyeri) göre vergilendirilmesi gerekecektir.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunununda yer alan indirimli bina vergisi uygulaması sadece konutlara tanınmış bir imkandır. İlgide kayıtlı özelge talep formunda sözü edilen ve fiilen işyeri olarak kullanılan binanın konut vasfını kaybettiği ve dolayısıyla 1319 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamından çıktığı anlaşılmaktadır.


Bu açıklamalara göre, söz konusu taşınmazın hem mesken olarak kullanılmaması, hem de işyeri olarak kiraya verilmesi neticesinde kira geliri elde edilmesi nedenleriyle adınıza kayıtlı bulunan taşınmaz için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından faydalanabilmeniz mümkün bulunmamaktadır.


Emlak vergisini nerelere ödeyebilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön