25 / 04 / 2024

Emlak vergisine af 2014!

Emlak vergisine af 2014!

Emlak vergisini ödemeyen mükelleflere 6552 sayılı Torba Yasa ile yapılandırma hakkı verildi. Emlak vergisi, Torba Yasa ile nasıl yapılandırılır? İşte emlak vergisine af 2014 şartları..



Emlak vergisine af 2014!

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malların değeri üzerinden hesaplanıyor.


Verginin zamanında ödenmemesi durumunda, taksitlere gecikme faizi uygulanıyor. Vergi mükelleflerinin faiz ile birlikte emlak vergisi borcunu ödemesi gerekiyor.


Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6552 sayılı Torba Yasa gereğince, emlak ve çevre temizlik vergisi borçları yapılandırılabilen vergiler arasında yer alıyor.


Torba Yasa hükümlerine göre, vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan  Emlak  vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve Emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı yapılandırılabiliyor.


Emlak vergisi af şartları..

Emlak vergisi affından yararlanmak için, başvuru dönemi içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Aksi halde, yapılandırma hakkı kaybediliyor.


Emlak vergisi af başvuruları, 30 Kasım 2014 tarihine kadar taşınmaz malın yer aldığı belediyeye yapılıyor.


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. 


Yapılandırma sonrasında ödenecek borcun ilk taksitinin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Taksitler kredi kartıyla da ödenebiliyor.


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. 



Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman sona erer?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön