28 / 03 / 2024

Emlak vergisini kimler ne zaman öder?

Emlak vergisini kimler ne zaman öder?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi mesken, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlarda hesaplanıyor. Peki, emlak vergisini kimler ne zaman öder?



Emlak vergisini kimler ne zaman öder?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi mesken, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlarda hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları: Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor. Peki, emlak vergisini kimler ne zaman öder?


Emlak vergisi, taşınmaz malın sahibi tarafından ödeniyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi ödeme zamanı..

Emlak vergisi ödemeleri, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.




Emlak vergisinde dikkat edilecekler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön