26 / 04 / 2024

Emlak vergisini kimler verir?

Emlak vergisini kimler verir?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi meskenlerde binde 1, işyerlerinde ise binde 2 oranında uygulanıyor. Peki, emlak vergisini kimler verir?



Emlak vergisini kimler verir?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi meskenlerde binde 1, işyerlerinde ise binde 2 oranında uygulanıyor. Bu oranlar büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi, yalnız işyeri ve mesken sahipleri tarafından ödenmiyor. Arsa ve arazi sahipleri de emlak vergisi mükellefi oluyor. Arsa için binde 3 oranında vergi ödenirken; araziler için ise binde 1 oranında emlak vergisi ödeniyor. Yine büyükşehir belediyelerinde bu oranlar yüzde 100 zamlu olarak hesaplanıyor.


Bina tabiri:

Madde 2 – Bu kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.


Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz. Peki, emlak vergisini kimler verir?


Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Emlak vergisini kimler vermez?

Vergiden 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.



Miras kalan evin  Emlak  vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön