29 / 03 / 2024

Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?

Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?

2014 yılı içerisinde taşınmaz mal satın alanlar dahil tüm taşınmaz mal sahiplerinin emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, siz de yeni taşınmaz satın aldıysanız ve "Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?" diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?

2014 yılı içerisinde taşınmaz mal satın alanlar dahil tüm taşınmaz mal sahiplerinin emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisini ilk defa ödeyecek olan kimseler "Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?", "Emlak vergisini nereden ödeyebilirim?" diye sorabiliyor.


Siz de ne kadar emlak vergisi ödeyeceğiniz ile nasıl ve nereden ödeme yapacağınızı bilmiyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine göre hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları mesken, işyeri, arsa ve arazilerde farklı oranlarda tespit ediliyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi iki taksitte ödeniyor; 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkulün bulunduğu ilçe belediyesine ödeniyor. Başka şehirde yer alan gayrimenkuller için vergi ödemesi PTT havalesi ile yapılabiliyor.

 

Ayrıca belediyenin e-belediye sistemine dahil olması halinde internet üzerinden de ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisi hesaplama örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön